Emlak danışmanları en çok şu soruyu sormaktadırlar. Emlak danışmanı mesleki yeterlilik belgesi nasıl alınır? Bu sorunun cevabını bu yazımızda bulabilirsiniz. Sorumlu kişi emlak danışmanı mesleki yeterlilik belgesini alması için ilk olarak MYK tarafından yetki verilen kuruluşlara başvurular yaparak işlemlere başlanılır. MYK kurumu tarafından yetki verilmiş SC Belgelendirme kuruluşuna online başvuru yapılması ile mesleki yeterlilik belgesi alınır.

Emlak Yeterlilik Belgesi

Emlak yeterlilik belgesi, taşınmaz malların devir işlemlerinde tüzel kişiliği bulunan kişilerden istenen belgedir. Bu belge ile kişi gayrimenkullerin alımı ve satımında yetkili olduğunu gösterir. Diğer bir adıyla temsilci olarak belirlenen bu belge sahibi kişi bir gayrimenkulü tüzel kişinin adına satabilir veya kiralayabilmektedir. Gayrimenkul alımı satımı veya kiralamasını yapmak için bu belgenin olması zorunludur. Bu belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olmaktadır. Yeterlilik kurumunun kanununda yer alan 22. Maddeye göre emlak yeterlilik belgesinin olması gerekir. Bir işletmede satış personeli veya pazarlama personeli olarak görev yapan kişilerde sorumlu emlak danışmanı veya emlak danışmanı ulusal yeterliliklerine göre mesleki yeterlilik belgelerinden birinin olması zorunludur. Geçerli süresi 5 yıl olan bu belgenin olması için gerekli şartlar şunlardır.

  • İş yapacak iş yerinin olması
  • Kurumlar ve gelir vergisi mükellefi olunması gerekir
  • Meslek odasına kayıtlı olunması gerekir
  • 18 yaşından büyük olunması zorunludur.
  • En az lise mezunu olunması gerekir.
  • İtibar ı zedelememiş olunması zorunludur.
  • Kasten bir suçu olmaması gerekir
  • Sanat icrasında yasak olmaması gerekir.

Bu gerekli olan şartları taşıyan kişiler emlak yeterlilik belgesine sahip olurlar.

Emlak Yetki Belgesi

Emlak yetki belgesi, Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilen belge olarak bilinir. Emlak ofisi açmak isteyenler bu belgeyi almaları gerekir. Ticaret İl Müdürlükleri, başvuruda bulunan kişilerin gerekli şartları taşıyıp taşımadıklarını kontrol eder. Emlak ofisi açan kişiler aldıkları bu yetki belgesini dükkan da herkesin görebileceği bir yere asmaları zorunludur.

Verilen ilanlarda ve yapılan sözleşmelerde yetki belgesinin numarası olma zorunluluğu vardır. Yetki belgesi numarası yedi rakamdan oluşmakta ve Ticaret İl Müdürlüklerince verilmektedir. Yetki belgeleri e-belge resmi internet adresinden doğrulanır.

Emlakçılık Belgesi

Emlak sektöründe meydana gelen yüksek orandaki artışlar kişileri emlakçı ofisi açmalarına yöneltti. Emlakçı ofisi açabilmek için birçok şartlar bulunmaktadır. Bu şartları taşıyan kişilere emlakçılık yapma olanağı verilmektedir. Emlakçılık yapılması için en önemli şartlardan biri de emlakçılık belgesinin olmasıdır. Emlakçılık belgesi olmadan ofis açılmasına izin verilmez. Emlakçılık belgesi alınması zorunludur.

Emlakçılık belgesi her işletme için ayrı verilmektedir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. Belge sahibi olmak için en az 18 yaşından büyük olunması gerekir. Emlak danışmanı olan kişi emlakçılık belgesini alabilmesi için MYK tarafından yetki verilen kuruluşlardan birine başvuru yapılarak buradan da SC Belgelendirme kuruluşuna online olarak başvuru yapılması durumunda bu belge verilmektedir.

Emlak Belgesi

Emlak belgesi, Ticaret İl Müdürlüklerine başvuru yapılması durumunda bu kurum tarafından verilmektedir. Başvuru yapıldıktan sonra gerekli şartları taşıyan kişilere emlak belgesi verilmektedir. Ticaret İl Müdürlükleri başvuruyu yapan kişilerin gerekli olan şartları taşıyıp taşımadıklarını kontrol eder. Yapılan kontroller sonrası bu belge başvuruyu yapan kişiye verilir. Emlak ofisi olan kişiler bu belgeyi herkesin rahat göreceği bir yere asmaları zorunludur. Yapılan sözleşmelerde veya ilanlarda ise yetki belgesi numarasının olma zorunluluğu vardır. Bu numara yedi rakamdan oluşmakta ve Ticaret İl Müdürlükleri tarafından verilmektedir. Emlak belgesi olmadan emlak ofisinin açılmasına izin verilmez.