Irak Savaşı’nın 20. yıl dönümünde Çin Medya Grubu muhabiri, ABD’nin işgalinden sonra kurulan Irak’ın geçici yönetiminin Başbakanı İyad Allavi’yle bir röportaj yaptı.

Allavi, ABD’nin Irak’ta işlediği suçlarla ülkeyi kaosa sürüklediğini, bölgesel gerginlikleri artırdığını söyledi.

"ABD, Irak’ta derin yaralar bıraktı"

ABD’nin Irak’ı işgal etmesinden sonra ülkenin ordusunu ve güvenlik birimlerini dağıttığını, bu durumun ülkenin ulusal güvenliğini daha karışık hale getirdiğini dile getiren Allavi, ABD’nin Irak’ta farklı milletler ve mezhepler arasında uyguladığı ayrıştırma politikalarının Iraklıların dayanışma içinde bulunmasını zorlaştırdığını söyledi.

ABD’nin Irak’ta kaos yaratarak nüfuzunu tüm Ortadoğu’ya yaydığını belirten Allavi, bunun da aşırıcı örgütlerin yükselmesine yol açan koşullar doğurduğunu kaydetti.

Allavi, ABD’nin 2011 yılının sonunda Irak’tan askerlerini geri çekeceğini bildirmesine rağmen, ülkede hala askeri üslerinin ve personelinin bulunduğunu söyledi. Allavi, ABD’nin Irak’ı kontrol etmek suretiyle komşu ülkeleri de izlemeyi ve Ortadoğu’daki çıkarlarını korumayı amaçladığına işaret etti.

"Suudi Arabistan ile İran’ın ilişkilerinin normalleşmesi bölgede barışa katkı yapacak"

Allavi, ABD’nin hedefinde Irak’ın değil İran’ın bulunduğunun da altını çizdi.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına değinen Allavi, Irak’ın iki önemli komşusu Suudi Arabistan ve İran’ın, Çin’in arabuluculuğuyla diplomatik ilişkilerini yeniden başlatmasının kendilerine fayda sağlayacağını vurguladı.

Allavi, Çin ile ABD’nin Ortadoğu politikaları göz önünde bulundurulduğunda hangisinin iyi veya kötü olduğunun kolayca anlaşıldığına dikkat çekti.

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’i İran ve Suudi Arabistan arasında diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yaptığı katkılardan dolayı kutlayan Allavi, bunun Lübnan, Suriye, Yemen ve Irak’a uzun vadeli ve derin etkiler getireceğini belirtti.

Irak’ın Çin’le işbirliğini artırması gerektiğini söyleyen Allavi, Çin’in çabalarının barışı savunmayı ve Ortadoğu bölgesinin istikrara kavuşmasına yardım etmeyi amaçladığını kaydetti.

Kaynak Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı