Kadın Yaşam Özgürlük ekibi, BM ve uluslararası kamuoyuna sesleniyor: “Acilen şeffaf soruşturma için harekete geçin.” açıklamasıyla tüm dünyayı uyarıyor:

İşte o uyarı yazısı:

"Son üç ayda, 1000’den fazla İranlı kız öğrenci, zehirlenme nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Elde edilen son deliller, bu olaylarda hükümet ajanlarının sorumluluğuna işaret ediyor.

Biz bu kampanyada imzası bulunanlar, bu durumdan büyük bir endişe duyuyoruz. Kız öğrencilerin veya toplumun herhangi bir üyesinin bu tür saldırılara maruz kalması kabul edilemez. Bu, çok ciddi bir insan hakları ihlalidir ve çözüm için acilen harekete geçilmesi gerekiyor. İran vatandaşlarının, özellikle de bu durumda en savunmasız durumda olan kadın ve kız çocuklarının insan haklarını korumak için uluslararası toplumu ve BM’yi hızlı harekete çağırıyoruz. Taleplerimiz: - Birleşmiş Milletler, zehirlenmelerin nedenini belirlemek ve sorumlulardan hesap sormak bağımsız bir soruşturma yürütmelidir. Şeffaflık, tarafsızlık ve adaletin sağlanması açısından bağımsız soruşturma kritik bir öneme sahip. - Durumun ciddiyeti ve devlet aktörlerinin olaya karışmasıyla ilgili endişeler dikkate alındığında, Birleşmiş Milletler tarafından bağımsız bir soruşturma yürütülmesi önemlidir. Böyle bir soruşturma, bulguların güvenilir olmasını ve sorumluların sorumlu tutulmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. - Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), zehirli gazların saptanmasına ve tanımlanmasına yardımcı olacak teknik uzmanlık sağlamalıdır. Bu, özel ekipman ve eğitim sağlamayı içerebilir. - Uluslararası toplum, zehirlenme olaylarını soruşturması ve ele alması için İran hükümetine baskı yapmak için diplomatik kanalları kullanmalıdır. Kanıtlar bunların kasıtlı sabotaj eylemleri olduğunu gösterdiğinden, hesap verebilirlik çağrısı yapmak için diplomatik baskı da kullanılmalıdır. Masum sivillerin daha fazla zarar görmesini önlemek için sorumluların eylemlerinden sorumlu tutulması zorunludur. Uluslararası toplum, bu saldırıların sorumlularından hesap sorulmasını ve başta kadınlar ve kız çocukları olmak üzere İran vatandaşlarının insan haklarının korunmasını sağlamak için hızlı ve kararlı bir şekilde harekete geçmelidir. Etkilenen ailelerle dayanışma içindeyiz ve uluslararası toplumu hızlı harekete geçme çağrısında bize katılmaya çağırıyoruz."