Mersin’de Ramazan ayının başlamasıyla birlikte yöreye özgü geleneksel kerebiç tatlısına talep patladı. Tatlıcıların önünde yoğunluk oluşurken, üreticiler artan siparişlere yetişebilmek için yoğun mesai yapıyor.

Özellikle iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan kerebiç, geçmişte sadece Ramazan ayında üretilirken son yıllarda 12 ay boyunca satılıyor. Ancak Ramazan döneminde talep belirgin şekilde artıyor.

İl Dışından Bile Sipariş Yağıyor

Halk arasında “irmik tatlısı” olarak da bilinen kerebiç; içi Antep fıstığı ya da cevizle doldurularak içli köfte formunda hazırlanıyor. Fırında pişirilen tatlı, çöven otu köklerinden elde edilen özel kaymakla servis ediliyor. İsteğe göre üzerine tarçın eklenebiliyor.

Yaklaşık bir hafta dayanma süresi bulunan kerebiç için il dışından da sipariş alındığı, taleplerin kargo yoluyla karşılandığı belirtildi.

Fiyatı Dikkat Çekti

Ramazan’ın ilk gününde yoğun talep gören kerebiçin kilogram fiyatı fıstıklı için 1200 TL, cevizli için ise 650 TL olarak satışa sunuluyor.

Mersin’de yaklaşık 30 yıldır kerebiç satışı yapan Yasemin Sekmen, “Kerebiç Mersin’in meşhur Ramazan tatlısıdır. Hafif bir tatlı olduğu için iftarda çok tercih edilir. İçerisinde yumurta ve süt bulunmaz. Kaymağı çöven bitkisinden yapılır” dedi.

Sekmen, Ramazan’ın ilk günü olması nedeniyle talebin daha da arttığını belirterek, “Kerebiç Mersin’in vazgeçilmezidir. Her sofrada yerini alır” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Sonses .tv