Medline Adana Hastanesi’nden Psikolog Fulda Karaçiçek, son dönemde artan savaş haberleri ve şiddet içerikli görüntülerin çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Karaçiçek, patlama sesleri ve yaralı insan görüntülerinin çocuklarda sarsıcı etkiler yaratarak uyku problemleri, kabus görme ve içe kapanma gibi davranış değişikliklerine yol açabileceğini belirtti.

"Çocuklar Olayları Yetişkinler Gibi Analiz Edemez"

Çocukların izledikleri haberlerin coğrafi uzaklığını veya kendilerine yönelik gerçek tehlike boyutunu ayırt etmekte zorlandığını ifade eden Karaçiçek, "Özellikle küçük yaş gruplarında 'savaş her yerde olabilir' algısı gelişebilir. Bu durum korku ve güvensizlik duygularını tetikler. Ebeveynlerin, çocukların bu tür içeriklere erişimini mutlaka sınırlandırması gerekir" dedi.

Sorular Sade ve Dürüst Cevaplanmalı

Çocukların merak ettiği soruların geçiştirilmemesi gerektiğini vurgulayan Karaçiçek, ebeveynlere şu önerilerde bulundu: "Çocuğun yaşına uygun, sade ve sakin bir dille açıklama yapılmalı. Gereğinden fazla ayrıntıya girmeden güven verici bir yaklaşım sergilenmeli. Çocuklar anne-babalarının duygusal tepkilerini kopyaladığı için ebeveynlerin panik halinden kaçınması kritiktir."

Rutinlerin Korunması Güven Verir

Belirsizlik dönemlerinde günlük rutinlerin devam etmesinin çocuklar için en büyük güvence olduğunu belirten Psikolog Karaçiçek; okul, oyun ve aile vakitlerinin aksatılmamasının psikolojik açıdan koruyucu bir kalkan oluşturacağını ifade etti.

Muhabir: Sonses .tv