IST bilidiğiniz gibi Istanbul havaalanının kısa adı. Atatürk adından gıcık olanların keyiflenmek için yaptıkları kısaltma ad!

Havaalanında her şey görgüsüzlük derecesinde büyük. Dünyanın en yoğun havaalanı olan Chicago O’Hare Havaalanında inmiş bir uçağın taksi denilen kapıya ulaşma süresi 5-12 dakika iken IST’da bu 15-25 dakika!

Daha kötüsü bu havaalanının neo-liberal ekonomik sistemin gaddar bir yansıması olan sağlık hizmetleri sistemi tam bir cehennem azabı!

İngiliz havayolları tekerlekli sandalye servisi (Havaş) kapı numarası belli olmadığı gerekçesi ile beni orta yerde bırakıp ve ‘kalan kısmı yürüyüver babam’ deyip kaçınca elimdeki 6 kg’lık sırt çantasının kırık omuruma verdiği baskı ile kapıya ulaşamadım.

Havaalanının sağlık hizmetleri Medicana Hastane Sistemine verilmiş.

İki bayan ellerinde post makinesi ile geliyorlar ve: pamuk eller cebe! Tamamdır, parayı sonra konuşalım, revir var mı? Hayır yok. Ne olacak? istikamet Medicana Hastanesi! Ücret? 5318 TL İlk öpülme bu!

Zorla Medicana Hastanesine gidilecek deyince, ben tipik Mülkiyeli itirazı ile Hayır ben Acıbadem’e gideceğim! Bunun bedeli ekstra bir ikinci öpücük!

İki buçuk saatte havaalanından çıkıp elli dakikada gidebildiğimiz Acıbadem’de bir MR 5500 TL ve bir gece yatak 13500 lira!

Peki bu devletin bunca kocaman bu havaalanında bir cami bile varken bir klinik neden yoktur? Neden 112 havaalanına giremez?

Neydi bay Nebati’nin söylediği ekonomik sistem? Bence bunun adı ‘mükellefi silkeleme sistemi’ olmalı.

Benim param vardı ödedim; ya dar gelirli vatandaş?

Çözüm, insanlarımızı müşteri olarak gören hastaneleri ülkeye doldurmakla değil, herkesin bütçesine uygun sağlık hizmetleri geliştirmekle olur.

Dünyanın en yüksek dolaylı vergilerinin olduğu ülkede sağlık ve eğitim giderlerini devlet ödemelidir.

Prof Dr Ali Vural Cengiz
Grand Centon Üniversitesi Öğr Üyesi
Arizona, ABD