CHP Genel Başkanı Özgür Özel olası bir erken seçim için 2025 Yılı Kasım ayını işaret etti.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel olası bir erken seçim için 2025 Yılı Kasım ayını işaret etti. Özgür Özel Kasım/2025 sonrasındaki bir tarih için gelecek erken seçim taleplerini kabul etmeyeceklerini, böyle bir durumda Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerinin zamanında, yani 2028 Yılı Mayıs ayında yapılacağını, bu durumda da Sayın Cumhurbaşkanının tekrar Cumhurbaşkanı Adayı olamayacağını belirtti.
Parlamentodan erken seçim kararı alınabilmesi için 360 Milletvekilinin kabul oyu gerekiyor. Daha önceki köşe yazımda da belirttiğim gibi mevcut milletvekilleri 2 yıl milletvekili yaptıktan sonra, emeklilikle ilgili özlük haklarını 2025 Yılı Haziran ayında kazanıyorlar. CHP Genel Başkanı Özgür Özel mevcut Milletvekillerinin emeklilikle ilgili özlük haklarını kazanmalarını da dikkate almış olmalı ki 2025 Yılı Kasım ayı için TBMM’den erken seçim kararının daha kolay alınabileceğini de öngörmüş olabilir. Bu durumda 2025 Yılı Kasım ayında yapılması öngörülen erken seçim için en geç 2025 Yılı Eylül ayının ilk haftasında TBMM’den karar alınması gerekiyor.
Olası bir erken seçim kararı alınabilmesi için öncelikle Siyasi Partilerin TBMM’deki sandalye dağılımına bakmak gerekiyor. Bugünkü güncel dağılıma bakacak olursak;
AKP:266, CHP:128, DEM:57, MHP:50, İYİP:30, SP:20, DEVA:15, HÜDAPAR:4 ,YRP:4, TİP:3, DP:3, DBP:2, EMEP:2, DSP:1, BAĞIMSIZ:8
AKP’nin olası bir baskın seçim için gerekli olan 360 Milletvekilini ittifak ortağı MHP, HÜDAPAR ve DSP ile tamamlaması bugünkü sandalye dağılımına göre mümkün gözükmüyor. Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP Sözcüleri de bugün için gündemlerinde erken seçim olmadığını, seçimlerin 2028 Yılı Mayıs ayında, yani zamanında yapılacağını ifade ediyorlar. Cumhur İttifakı bileşenlerinin TBMM’deki sandalye sayısı bugün itibariyle 321. Ancak ileriki sürecin ne göstereceğini bugünden tahmin etmek ise çok zor. 9. Cumhurbaşkanı Merhum Süleyman Demirel “Siyasette 24 saat çok uzun bir süre” demişti.
2025 yılı Kasım ayında yapılması düşünülen erken seçim için ise bırakın 24 saati, önümüzde bir yıl gibi uzun bir süreç var. Bu bir yıllık uzun süreçte TBMM aritmetiği nasıl oluşur. Partiler arası geçişler iktidardaki Cumhur İttifakı lehine mi olur, yoksa muhalefetteki Partiler lehine mi gerçekleşir. Türkiye siyasetinde bu oluşumu bugünden öngörmek olanaksız gibi.
Ancak günden güne ağırlaşan ekonomik koşulların Türkiye’yi hızla erken seçime götürmekte olduğu da yadsınamayacak bir gerçek. Yapılan son anketlerin hemen hemen tamamı ise AKP’nin oy oranının % 30 bandının altına indiğini, oylarının her geçen gün eridiği, CHP oylarının ise % 34-35’lerde seyrederek CHP’nin 1.Parti konumunu koruduğunu gösteriyor.
Geçmişte kan kaybeden iktidarlar erken seçime giderek, seçimdeki kayıplarını en aza indirmeyi hedeflemişlerdi. Bu kararları almalarının en önemli nedeni ise dönemin ekonomik koşulları olmuştu. Diğer bir ifadeyle o günlerin ekonomik koşulları iktidar partisini erken seçime zorlamıştı.
Merhum Turgut Özal’ın Genel Başkanı olduğu ANAP 1988 yılında yapılması gereken Milletvekili Genel Seçimlerini bir yıl öncesine, 1987 yılına çekmiş, erken Genel Seçimden de bu sayede az bir kayıpla çıkmış ve iktidarını korumuştu. Hatta o seçimde kazandığı sandalye sayısı onu 1989 Yılında Cumhurbaşkanlığına da taşımıştı.
1991 Yılında ANAP Genel Başkanı olan dönemin Başbakanı Merhum Mesut Yılmaz da aynı Turgut Özal’ın 1987 Yılında yaptığı gibi Milletvekili Genel Seçimlerini bir yıl öne alarak 1991 Yılında yapılması kararını Meclisten geçirmişti. Ancak bu kez hesaplar tutmamış, ANAP 8 yıl elinde tuttuğu iktidarı DYP+SHP Koalisyonuna bırakmış, ANAP, muhalefet partisi olmuştu.
Bir erken seçim denemesi de 2002 Yılında MHP Genel Başkanı ve dönemin Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli tarafından yapılmıştı. Merhum Bülent Ecevit’in Başbakanlığında 1999 Seçimlerinden sonra kurulan DSP+MHP+ANAP Koalisyon Hükümetini seçimden 3,5 yıl sonra 3 Kasım 2002 tarihinde erken seçime götürmüştü.
2001 Yılının ağır Ekonomik krizinin gölgesinde yapılan 3 Kasım 2002 Milletvekili Erken Genel Seçiminde Koalisyon Hükümeti ortakları olan DSP, MHP ve ANAP ile birlikte muhalefetteki DYP baraj altında kalmış, 14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan 15 aylık AKP % 34,5 oyla 363 Milletvekilliği kazanarak bu seçimde iktidar olmuştu. Barajı aşarak Meclisi giren 2.Parti ise 1999 Seçimlerinde baraj altında kalarak Meclise giremeyen CHP olmuştu. CHP 3 Kasım 2002 Seçimlerinde 178 Milletvekili kazanarak, ana muhalefet partisi olmuştu.
Tabi ki bu yaşananlar Parlamenter Demokratik Sistemin geçerli olduğu yıllardı. Şimdi ise Ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle yönetiliyor. Diğer bir ifadeyle % 50+1 oy alan Cumhurbaşkanı Adayı 1. Turda olmazsa 2. Turda seçiliyor ve Ülkeyi 5 yıllığına yönetiyor.
Eğer, Milletvekili Genel Seçimleri erkene alınırsa Sayın Cumhurbaşkanı bir kez daha Aday olabiliyor. 2028 Yılının Mayıs ayında diğer bir deyişle zamanında yapılacak bir erken genel seçimde ise Sayın Cumhurbaşkanı daha önce 2 kez Cumhurbaşkanı seçildiğinden dolayı tekrar aday olamıyor. Bu nedenle CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım/2025 de erken seçim yapılmasını önererek, bir anlamda Sayın Cumhurbaşkanının da tekrar aday olmasının önünü açıyor. Ancak, bu tarihten sonraki hiçbir erken seçim tarihini kabul etmeyeceklerini belirterek, seçimlerin 2028 Yılı Mayıs ayında yani normal zamanında yapılacağını açık ve net olarak ifade ediyor.
Meclisin bugünkü aritmetiğinden partiler arasında bir mutabakat sağlanmadıkça erken seçim kararı almak çok zor görünüyor. Yurttaşların ağır ekonomik koşullar altında her geçen gün ezildiği, yaşam koşullarının zorlaştığı, askıda ekmek, askıda fatura, hatta askıda kırtasiye döneminin de hayata geçirildiği bugünkü ekonomik koşullarda soracak olursak;
“KIT KANAAT GEÇİM Mİ, YOKSA ERKEN SEÇİM Mİ?
ERKEN SEÇİM OLURSA MERHUM DEMİREL’in “BOŞ TENCERE İKTİDARI GÖTÜRÜR” SÖZÜ GERÇEKLEŞİR Mİ ?
Bekleyip, göreceğiz.
ÇOCUKLAR NARİN’DİR
Diyarbakır’ın Bağlar İlçesi Tavşantepe Mahallesinde (Köyünde) 21 Ağustosta kaybolduktan 19 gün sonra 8 Eylülde cansız bedeni bulunan Narin Güran.
Kaybolması üzerinden bugün 30 gün geçti. Cinayet hala çözülemedi. Cansız bedeninin bulunması üzerinden ise 11 gün geçti.
8 Yaşında acımasızca katledilen Narin’in katili kim ya da kimler. Bir yanda 8 Yaşında masum bir kız çocuğu, diğer yanda çoğu birbirine ve Narin’e akraba 12’si tutuklu, 26 şüpheli. Yürütülmekte olan soruşturmanın tıkandığı bilgisi ise bugün haber bültenlerinde yer aldı. Yoksa sözün bittiği yerde miyiz.
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler
(Büyük Usta Nazım Hikmet Ran’ın “Kız Çocuğu” şiirinden)
Kıymayın Narin’lere, Kıymayın Narin Çocuklara. ÇOCUKLAR ÖLMESİN.
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN EFSANE BAŞKANI KAYA MUTLU İÇİN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN AHDE VEFA BEKLENTİSİ
MERHUM BAŞKAN KAYA MUTLU İLE İLGİLİ 10 EYLÜL 2024 TARİHLİ KÖŞE YAZIMDA YER ALAN KONULARDAN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE HATIRLATMALAR
“10 Eylül 2024 Tarihli köşe yazımda da yer alan Merhum Kaya Mutlu ile ilgili talepler gerçekleşinceye kadar bu konuları gündemde tutmaya çalışacağım ve bu konuların takipçisi olacağım.
*TOROSLAR İLÇESİNİN TOROSLAR MAHALLESİNE KAYA MUTLU ADININ VERİLMESİ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin vereceği önerge ile bu konu kısa bir sürede gerçekleşebilecektir. Bu konudaki detaylar 10 Eylül tarihli köşe yazısında yer almıştır.
*3. ÇEVRE YOLUNA VERİLEN ALİ KAYA MUTLU CADDESİ ADININ ALİ KAYA MUTLU BULVARI OLARAK DEĞİŞTİRİLMESİ VE RESMİ KAYITLARDA TESCİL EDİLMESİ
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz döneminde vefat eden Başkan Kaya Mutlu’nun adı 3. Çevre Yolu olarak tanımlanan 13. Caddeye verilmişti. Resmi kayıtlarda bu cadde hala 13. Cadde olarak geçmektedir. Genişliği ve işlevsel özelliğinden dolayı bu ana artere “ALİ KAYA MUTLU BULVARI” adı verilmesi ve tüm resmi kayıtlarda verilen bu ismin tescil edilmesi, bulvarın giriş-çıkışları ile diğer ana caddelerle kesişme noktalarına görünebilir boyutlarda tabelalarının dikilmesi uygun olacaktır. Bunun gerçekleşmesi için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyelerinin Meclise önerge sunmaları yeterli olacaktır.
Gerek bir mahalleye Kaya Mutlu adının verilmesi, gerekse de Ali Kaya Mutlu Caddesinin Ali Kaya Mutlu Bulvarı olarak isimlendirilmesi ve resmi kayıtlarda bu ismin tescil edilmesinin gerçekleşmesi durumunda Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri Merhum Başkan Kaya Mutlu’ya ahde vefalarını da göstermiş olacaklardır.
*Yenişehir Belediyesinin güneyindeki Kaya Mutlu Parkının tabelalarının çevresindeki caddelerden görünebilecek bir biçimde Yenişehir Belediyesince dikilmesini bekliyorum.