ZAMAN YÖNETİMİ

Zaman; geri döndüremediğimiz, durduramadığımız, devredemediğimiz, yapacaklarımızı yetiştiremediğimiz, gün gelip kızdığımız, an gelip beklediğimiz toplamda satın alamadığımız tek önemli kıt kaynaktır.

İnsan ömrünün ortalama seksen yıl olduğunu varsayarsak, yetişkin bir insanın yaşamı boyunca neye, ne kadar zaman ayırdığı ile ilgili birçok çalışmalar yapılmıştır. Bunu kısaca özetleyecek olursak; mesala uyku, ortalama sekiz saatten hesaplarsak ömrün üçte biri uyuyarak geçiyor.  Sekiz saati çalışma hayatı dersek gitti ömrün üçte ikisi. Tabi bunlara yeme içme, kişisel hijyen, ulaşım, temizlik ve boşa geçirilen bazı zamanlar da eklenirse oldukça kısa bir ömür/hayat kalıyor bizlere. Daha nicel kavramlar ile anlatılabilir elbet onu da sizlere bırakalım. 

    Bu bağlamda hayatımız iyi bir zaman yönetimini hak ediyor.  Peki nedir zaman yönetimi? Üreticiliği, verimliliği, başarıyı artırmak amaçlı olarak, belirli aktiviteler üzerinde harcanan zamanı bilinçli ve ekonomik bir şekilde kontrol etme yöntemidir diyebiliriz. 

    Zamanı iyi kullanmayı engelleyen bazı faktörler olduğunun farkında olmalıyız. 

Bunları; Plansız davranmak, öncelikleri belirleyememek ve sıralayamamak, 

Ertelemek ve mükemmeliyetçilik, 

Kendini gereğinden fazla işe adamak ve acelecilik,

Kırtasiyecilik, verimsiz okuma, rutin ve gereksiz işler, 

Hayır diyememek, gereksiz telefon konuşmaları, gündemsiz ve verimsiz toplantılar, kararsızlık, yetki verememek dağınık masa ve büro düzeni olarak sıralayabiliriz. 

    Yukarıda verilen her madde için onlarca cümle kurulabilir. Fakat zamanı iyi yönetmek isteyenler, zaman yönetiminin iyi bir planlama ile başladığını daha sonraki süreçlerin de bir süre sonra kendiliğinden geleceğini bilmelidir. Liste halinde yapılmış olan bir planlanmanın, bir öncelik sırasının da (kesinlikle yapılması gerekenler, yapılması gerekenler, yapılsa iyi olur olan işler) mutlak olması gerektiği kanaatindeyim. Planlama listesinden önce, bir gün içerisinde nelerin yapıldığı,  hangi saatlerde ve ne kadar zaman ayrıldığı ile ilgili detaylı bir listenin yapılması planlama listesine oldukça katkı sağlayacaktır.

 Yeni yapacağınız listeye gereksiz gördüğünüz ve size katkı sağlamayan her maddeyi çıkararak başlamanız zamansızlığınızın da önüne geçecektir. Bir not defteri veya akıllı telefonunuzda yapacağınız tarih ve saati olan plan listenizden yapılan her işi chek  etmeniz  ise zaman yönetimi motivasyonunu artıracaktır. Plan yapmaya engel mazeretlerde üretebiliriz. En sık karşılaştığımız, “plan yapmaya vaktim yok, zaten neler yapacağımı biliyorum”, “plan yapmak bana fayda sağlamıyor günüm çok fazla bölünüyor”, doğru dürüst plan yapmayı bilmiyorum” gibi. Oysa ki iyi bir plan yapmak bir kağıt bir kalemle sadece on dakika sürer ve günün bölünmesinin tam tersine araya girecek ekstralar çıkarılacağı için günü daha bütünsel yaşanır hale getirir. 

    Unutmayalım mazeretler bizi gerçeklerden uzaklaştırır. Ayrıca bir şeyi gerçekten istiyorsanız yaparsınız, değilse maalesef mazeretler üretirsiniz.

    Ülkemizde toplumun yaşamı ve çalışma hayatı sürecine şöyle bir bakarsak gündemsiz, saatler süren, gündemi varsa da gündem dışına çıkan ve beş saati çayına dönüşen toplantıları görürsünüz. Telefon konuşmalarının ise arama ya da aranma nedeninin dışında birçok konunun konuşulması ile bitirildiğini, iş yerlerinde davetsiz misafir ağırlandığı, gereksiz rutin işlere ve kırtasiyeciliğe çok fazla önem verildiğine rastlarız. En tehlikelisi de hayır diyememek. Elinde zaman yönetimi planlaması ve programı olan insanlar zamanlarını bu ve buna benzer örnekler ile çalınmasına, heba edilmesine izin vermezler. 

    Zamanını iyi yöneten ebeveynler, çalışanlar, iş verenler, stk’lar, öğrenciler vs sevdiklerine, hobilerine, kendilerine, işlerine, akademik kariyerine, eğlencelerine yeteri kadar zaman ayırabilir geçirecekleri kaliteli zaman ile huzur ve mutluluğu yakalayabilirler.

    Sonuç olarak başarı ve başarısızlık, mutluluk ve mutsuzluk arasındaki büyük çizgi iki kelime ile özetlenebilir. 

    “Zaman bulamadım.”

    Sizi yönetmesine izin vermeyin, zamanı siz yönetin.