100 Türk Saz sanatçısının muhteşem konserinde, “Bu türkülerimizi, yarın tüm Hollanda’da kutlanacak olan Kral Günü için, kraliyet ailesine hediye ediyorum” diyen Büyükelçimiz Fatma Ceren Yazgan, duygulu anlar yaşattı.

Hollanda ‘Hollanda’ olalı böylesi mutlu bir gün yaşamadı.
Kral Willem Alexander’in doğum gününde milyonlar sokaklara döküldü ve eğlendi.

Kral ve ailesi Dokkum kasabasını ziyaret ederken, Amsterdam’a akın eden 1 milyon insan, ezilme tehlikesi içinde dans etti.

Ülkenin dört bir yanında sokaklarda, kullanılmış eşyalar sergilendi ve satıldı.Kral ve Kraliçe ile kızları halk arasına girip eğlendiler.



İlhan KARAÇAY yazdı

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk önce tanımasıyla bir ‘devlet’ olan Hollanda, kuruluşundan bu yana pek çok mutlu günler yaşamıştır. Türkiye’ye minnet borcu için bir köye ‘Türkiye’ adı verilmiştir. Türkiye’den gönderilen lale çiçeği ile zenginleştiği için şenlikler yapmaktadır. Her yıl kral ve kraliçelerinin doğum günleri kutlanmıştır. Ajax’ın üç yıl üst üste Avrupa şampiyonu oluşu çılgınlar gibi kutlanmıştır. Turuncu renkli forması ile Hollanda milli takımı Avrupa şampiyonu olduğu zaman büyük kutlamalar yapılmıştır.

Sözü edilen etkinliklerin tümünde, Hollanda’da yer yerinden oynamıştır.
Ama dün, öyle bir gün yaşanmıştır ki, hiç mübalağasız, Hollanda ‘Hollanda’ olalı böylesi mutlu bir gün yaşamamıştır.
Kutlama, her yıl olduğu gibi, yine bir kraliyet doğum günü kutlamasıydı.

BÜYÜKELÇİMİZDEN KRAL’A ARMAĞAN

Bu kez çok farklı güzelliklerin yaşandığı Kral Günü arifesindeki gelişmenin anlatımını,
değerli dostum şair, yazar ve showmen Yavuz Nufel’in kalemine bırakıyorum:

“Hollanda’nın dört bir yanında arife gecesi başlayan sokak ve salon eğlenceleri başlarken,
Rotterdam’da 100 Türk Saz sanatçısı tarafından bir konser icra ediliyordu.
Rotterdam Melodi Korosu ile Arsenay Folklor Ekibi’nin sahne aldığı bu gece, Sazshop kurucusu İlker Delener ve Melodi Korosu yönetmeni Mediha Arslan tarafından organize edilmişti.

Konserin en çarpıcı anı, 1974 yılında gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı döneminde bestelenen “Memleketim” türküsünün seslendirildiği bölüm oldu.


Salonu dolduran bine yakın izleyicinin katılımıyla hep birlikte söylenen bu türkü, gecenin onur konuğu olan Büyükelçimiz Fatma Ceran Yazgan’ı da çok duygulandırdı.
Türkünün okunmasından sonrahemen kürsüye geçen Yazgan, ‘Bu türküyü, yarın 59’uncu doğum gününü kutlayacak olan Kral Willem Alexander ile Kraliyet ailesine armağan ediyoruz’ dediği an, salon adeta yıkıldı
.

Bu söz, sadece bir cümle değildi.
Bu, Türkiye’den Hollanda’ya uzanan bir gönül köprüsüydü.”

…VE KRAL GÜNÜ YAŞANANLAR

İşte dün, Kral Willem Alexander’in doğum günü, tüm resmi kuruluşların, fabrikaların, okulların, dükkânların kapalı olduğu bir ‘Milli Bayram’ olarak kutlandı.
Bize göre ‘Çok lüks’ görülebilecek olan böylesi bir kutlamayı, Hollanda halkının yüzde 89’u yürekten benimsemiştir.

Her yıl ‘Kraliçe Günü’ olarak kutlanan 30 Nisan’daki kutlamalar, Beatrix‘in tahtını 2013’te oğlu Willem Alexander’a devretmesi ile birlikte 27 Nisan’da ‘Kral Günü’ olarak kutlanmaya başlandı.


Dün, Hollanda’da Kral Günü kutlamaları nedeniyle, ülkenin dört bir yanı ulusal renk olan turuncuya büründü. Amsterdam’da Kral Günü vesilesiyle Dam meydanı doldu taştı.
Amsterdam’a bu yıl farklı şehirlerden akan bir milyon insanın 300 bin kadarının tren ile geldiği açıklandı. Şehre akan insan seli nedeni ile trafik araçlara kapatıldı.

BU KEZ DOKKUM KASABASINDA

Hollanda dün yine turuncuya boyandı. Kral Willem Alexander’ın 59’uncu doğum günü nedeniyle ülkenin dört bir yanında Kral Günü kutlandı. Sokaklar, meydanlar, kanallar, pazar yerleri ve şehir merkezleri sabahın erken saatlerinden itibaren bayraklarla, müzikle, çocukların tezgâhlarıyla ve turuncu kıyafetli insanlarla doldu.

LIVE | Willem-Alexander en Máxima vieren Koningsdag 2025 in Dokkum | De Telegraaf

Bu yıl kutlamaların resmî merkezi Friesland eyaletindeki tarihi Dokkum şehriydi. Kral Willem Alexander, Kraliçe Máxima, Prenses Amalia, Prenses Alexia ve Prenses Ariane, kraliyet ailesinin diğer üyeleriyle birlikte Dokkum halkının misafiri oldu. Frizce adıyla “Keningsdei” olarak kutlanan gün, sadece bir doğum günü töreni değil, Hollanda’nın yerel kültürlerini sergilediği büyük bir halk buluşması oldu.

Dokkum, küçük ama tarihi kimliği güçlü bir şehir olarak dün bütün Hollanda’nın gözünü üzerine çekti. Kraliyet ailesi saat 11.00 sularında şehre ulaştı. Friz atları, yerel müzikler, halk oyunları ve renkli gösterilerle karşılanan aileye halk büyük ilgi gösterdi. Kral ve ailesi, güzergâh boyunca vatandaşlarla tokalaştı, çocuklarla konuştu ve kendilerine sunulan hediyeleri kabul etti.

Günün en dikkat çeken anlarından biri, Kral Willem Alexander ile Kraliçe Máxima’nın Dokkum’da kurulan özel buz pistinde paten yapması oldu. Kralın üzerinde “W.A. van Buren” yazılı bir ceket bulunması da eski bir hatırayı canlandırdı. Bilindiği gibi Kral Willem Alexander, gençlik yıllarında Elfstedentocht’a bu takma adla katılmıştı. Bu ayrıntı, özellikle Frizyalılar için anlamlı bir selam olarak yorumlandı.

Kutlamalar sırasında Prenses Ariane de gündeme damga vurdu. Ariane, Delft Teknik Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Mühendisliği eğitimi almaya kabul edildiğini açıkladı. Bu haber, Hollanda medyasında günün sıcak gelişmelerinden biri olarak geniş yer buldu.

Hollanda’nın diğer şehirlerinde de klasik Kral Günü manzaraları yaşandı. Çocuklar kullanmadıkları oyuncakları ve eşyaları sattı. Aileler sokak pazarlarında dolaştı. Müzik grupları meydanlarda sahne aldı. Amsterdam’da ise her yıl olduğu gibi yoğunluk dikkat çekti. Belediye ve güvenlik birimleri, özellikle aşırı alkol kullanımı ve izinsiz partilere karşı daha sıkı önlemler aldı.

Kral Günü, Hollanda’da sadece kraliyet ailesinin doğum günü değil, aynı zamanda halkın sokağa çıktığı, komşuların buluştuğu, çocukların ticareti öğrendiği, şehirlerin kendi rengini gösterdiği özel bir gün olmaya devam ediyor.

Dün Dokkum’da verilen görüntü de bunu gösterdi. Küçük bir Frizya şehri, bir günlüğüne Hollanda’nın kalbi oldu. Turuncu renk, sadece kıyafetlerde değil, insanların yüzündeki gülümsemede de vardı.

Kral Willem Alexander’ın 59’uncu yaşı, Dokkum’da halkın sıcak ilgisiyle kutlandı. Hollanda ise bir kez daha geleneklerine, renklerine ve sokak kültürüne sahip çıkan bir ülke olduğunu gösterdi.

FRİESLAND GERÇEĞİ

Friesland, Hollanda’nın kuzey-batısında yer alır ve Leeuwarden ile Heerenveen şahirlerini kapsar. Orada yaşayan insanların kendi dilleri, kendi bayrakları ve flamaları vardır. Buradaki halk, 1930 öncelerinde “Biz Hollandalı değiliz, Fries’iz” diyerek devlete başkaldırılardı.

Hollanda devleti bu konuda çok titiz bir çalışma yaptı. “Tamam, siz dilinizi konuşun, bayrağınızı ve flamanızı taşıyın, okullarda Hollandacadan başka Friesçe ders verebilirsiniz” diyen devlet, çeşitli Bakanlıkları ve devlet dairelerini o bölgeye taşıdı ve iş olanağı sağladı. Kuzey Hollanda ile Friesland arasındaki körfeze 33 kilometrelik bir deniz yolu (sed) yaparak, 3 saatlik yolu, 20 da kikaya indirdi. Yanı ülke ve toplumda bir bağ oluşturdu.

O gün, bu gün Hollanda ile Friesland arasında önemli bir sorun yaşanmadı.
Dünkü Kral ziyareti de bu bakımdan çok önemliydi ve Kraliyet ailesi de Friesleri rencide edecek bir hareket yapmamaya gayret ettiler ve hatta Friesçe konuştular.